Häräntappoase-kirja on Anna-Leena Härkösen esikoisteos, jonka hän kirjoitti vain 17-vuotiaana. Nuorten käyttämällä puhekielellä kirjoitettu romaani on 1980-luvun yksi suosituimmista kirjoista. Teos sai J. H. Erkon palkinnon vuonna 1984 parhaana esikoisteoksena. Kirja uppoaa nuoriin lukijoihinsa, koska se kertoo nuorten elämästä heidän itsensä käyttämällään tutulla kielellä. Teos itsessään on muodostunut käsitteeksi ja siitä on tehty kaksi televisiosarjaa ja useita teatteriesityksiä.
Häräntappoase-kirja on ajaton
Härkösen esikoisteos on ikääntynyt lähinnä yksityiskohdiltaan, jotka paljastavat romaanin ilmestymisen ajankohdan. Häräntappoase kirja-arvostelu toteaa, että kirja on edelleen teini-ikäisyyden ytimessä. Kirjailija onnistui tallentamaan tekstiinsä nuoren ihmisen epävarmuuden ja toisaalta angstin sekä nuoruuden uhon ja kiihkon. Lukijoiden on helppoa löytää vielä nykyisin samastumisen kohteita tarinasta, jossa on mukana epäreilut vanhemmat, uuteen kaveriporukkaan tutustuminen sekä ensirakkaus.
Anna-Leena Härkönen on kirjailija, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Härkönen on syntynyt Limingassa vuonna 1965. Hän valmistui näyttelijäksi vuonna 1989, teatterialaa hän opiskeli Teatterikorkeakoulussa ja Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella. Hän on kirjoittanut useita romaaneita, joista on tehty elokuva- ja näytelmäsovituksia. Härkönen on kirjoittanut käsikirjoituksia moniin näytelmiin, elokuviin ja tv-sarjoihin. Näyttelijänä hän on tehnyt useita rooleja niin näyttämöllä, elokuvissa kuin televisiossa.
Häräntappoase kirja-arvostelu: erityinen nuortenkirja
Häräntappoase-kirja on minäkerrontaa, jonka pääroolissa on Allu, eli Alpo Korva. Allu on kaupunkilaispoika Vaasasta, joka odottaa kesälomaa. Peruskoulun päättänyt Allu on suunnitellut lähtevänsä Tukholmaan kaverinsa Taalan kanssa. Suunnitelma kuitenkin epäonnistuu, koska Allun äiti on sopinut, että Allu menee koko heinäkuuksi sukulaistaloon maaseudulle Torvenkylään heinätöihin. Samaan sukulaistaloon tulee toinenkin sukulaispoika apumieheksi, Rutanen eli Pasi Rutanen Pietarsaaresta.
Häräntappoase-kirja kertoo nuoren pojan ensirakkaudesta, joka tulee yllättäen kohdalle keskellä maalaismaisemaa. Allu on kovis, jota heinätyöt eivät kiinnosta. Pakoon ei kuitenkaan helteiseltä pellolta pääse. Maaseutu alkaa tuntua kiinnostavammalta, kun Allu tapaa Kerttu Hurmeen, kylän kiinnostavimman tytön. Härkösen kirja onkin maalaisversio Romeosta ja Juliasta.
Maalaiskylän Romeo ja Julia
Boheemi ja vanhempiaan vastaan kapinoiva Kerttu vetää Allua puoleensa. Kerttu saa kovista esittävästä Allusta esiin herkemmän puolen. Kerttukin kiinnostuu Allusta ja nuoret kokevat yhdessä ensirakkauden huuman. Rakkauden valttikortit on täyskäsi näille nuorille samaan tapaan kuin live blackjack -pelissä. Korteilla pelaavat tietävät, että aina ei käteen osu ässät, saati muut elämän valttikortit. Pienessä kylässä sana nuorten romanssista kiirii uteliaiden kyläläisten korviin.
Romaanista tehtiin viisiosainen Häräntappoase-tv-sarja ensimmäistä kertaa vuonna 1989. Allua esitti Santeri Kinnunen ja Kerttua Outi Alanen. Alkuperäisteoksesta on tv-sarjassa jätetty paljon pois, muun muassa sivuhenkilöitä. Allu on tv-sarjassa kotoisin Turusta eikä Vaasasta. Televisiosarjassa on paljon Allun ajatuspuhetta, joka vastaa romaanin minäkerrontaa.
Häräntappoase-kirja modernisoitiin uudessa tv-sarjassa
Suomen kirjallisuus sisältää monia klassikoita; Härkösen romaani kuuluu kiistatta nuortenkirjallisuuden klassikoihin. Häräntappoasetta luetaan edelleen kouluissa äidinkielen tunneilla. Ensirakkaudesta ja nuoruuden kiihkosta kertova neljäkymmentä vuotta sitten kirjoitettu tarina on ajaton, mutta se haluttiin tuoda nykyaikaan. Elisa Viihde teki kirjasta vuonna 2021 televisioversion, jossa Allu Korva on vaihtunut Alexandraksi.
Alexandraa ei kiinnosta perinteinen tytön rooli, itse asiassa hän ei halua olla tyttö. Sarjan teemat ovat edelleen samat: nuoruuden epävarmuus ja kiihko sekä ensirakkaus. Allu rakastuu taas Kerttuun, jonka tapaa edelleen ensimmäistä kertaa kirjastoautolla.
Häräntappoase-kirja on edelleen pidetty, koska sen käsittelemät teemat eivät vanhene koskaan. Omaksi itsekseen kasvaminen ja ensirakkaus ovat ajattomia teemoja. Monia niin nuoria kuin aikuisia vaivaa ikuinen kysymys: kelpaanko tällaisena kuin olen, kaikkine vikoineni? Uuden sarjan tekijät halusivat olla mahdollisimman uskollisia alkuperäisteokselle, esimerkiksi Pohjanmaan murre haluttiin säilyttää. Joitakin muutoksiakin tehtiin: Allun kotikaupunki on nyt Helsinki.