Suomalainen naiskirjailija Sirpa Kähkönen

post thumb
Kirjailijat
by Asta/ on 31 Aug 2022

Suomalainen naiskirjailija Sirpa Kähkönen

Maassamme on useita hyviä naiskirjailijoita ja useampi heistä voisi olla esittelyssä, mutta tällä kertaa valikoitui yksi varsin menestynyt suomalainen naiskirjailija eli Sirpa Kähkönen. Häneltä on ilmestynyt useampia mielenkiintoisia romaaneita, jotka ovat niin sanottua Kuopio -sarjaa. Aiheen valikoituminen olikin hyvin luontevaa, koska hän on kotoisin Kuopiosta ja häntä kiinnosti kirjoittaa sukunsa kokemista aiheista. Isoisän on sanottu olleen tarinankertoja ja samalla innoittajana sekä isoäiti, joka kuiskaili tosiasioita, joista muuten ei ääneen puhuttu.

Sirpa Kähkösen taustaa

Käytyään lukionsa loppuun, hän pääsi opiskelemaan historiaa sekä kirjallisuustiedettä. Historia oli mielenkiintoinen aihe ja työskenneltyään tutkimusapulaisena historiaprojektissa hän päätyi Otavaan kustannustoimittajaksi. Veri veti kuitenkin kirjailijaksi ja kääntäjäksi, joten hän siirtyi kustannustoimittajan työstä askeleen eteenpäin. Kuuluisat suomalaiset kirjailijat kuten Juhani Aho ja Minna Canth inspiroivat nuorta kirjailijaa eteenpäin ja edessä olikin mielenkiintoiset vuodet parin nuortenromaanin jälkeen.

Kun historia kiinnosti, hän aloitti luomaan historiallista romaanisarjaa, joka tunnetaan nimellä Kuopio -sarja. Kirjoittamisen aiheesta hän koki omakseen, koska hän halusi perehtyä oman sukunsa historiaan ja saada vastauksia niihin liittyviin kysymyksiin. Sirpa yritti ymmärtää sukunsa ristiriitoja ja sitä, miksi kaikesta vaiettiin. Hän pyrki teoksissaan pääsemään historian sisälle enemmän kuin kertomaan sitä, mikä oli valtavirralle ominaista. Hänen työtään oli selvittää oman perheen tarinoita sekä tutustumalla sen ajan materiaaleihin eli lehtikirjoituksiin, hän pysty uppoutumaan syvälle aiheeseen.

Suomalainen naiskirjailija sekä selviämistarina

Sirpa Kähkösen perehtyminen aiheeseen on ollut varsin luovaa ja omalla intensiivisellä tavallaan hän on päässyt hyvin syvälle teemaan sekä tehnyt siitä omalla tavallaan selviämistarinansa. Kirjojen rooleissa oleville henkilöille hän on löytänyt tuon aikaisen tavan ajatella sekä puhua, mikä tekee Kuopio -sarjasta mielenkiintoista luettavaa. Tapahtumapaikkana sarjan romaaneissa on Kuopio ja tapahtumat ajoittuvat 1930-luvulle, talvisotaan, välirauhaan sekä jatkosotaan.

Kirjoissaan Sirpa on hyvin osuvalla tavalla kyennyt yhdistämään tuon ajan miljöön lisäksi myös savolaisen murteen sekä huumorin huolimatta siitä, että varsinkin sota-aikana olot olivat hyvin ankaria ja tapahtumat myös järkyttivät oikeassakin elämässä. Tämän kaiken yhdistämisen hän on tehnyt luovasti ja niin, että kirjojen juoni kulkee eteenpäin varsin joustavasti. Kuopio -sarjan teoksiin uppoutuu hyvin nopeasti ja yhtä kiihkeästi kuin silloin, kun kasinot tarjoavat mielenkiintoista ja vauhdikasta viihdettä.

Kuopio -sarjan teokset

Sarja alkaa kirjasta Mustat morsiamet. Se kertoo Annasta, joka muuttaa kaupunkiin ja avioituu Lassi Tuomen kanssa. Koko sarja kertookin siitä, miten Tuomen perheen elämä soljuu eteenpäin erilaisten muutosten kourissa. Lassi on vallankumouksellinen ja joutuu jopa vankileirille, mutta sieltä vapautuessaan Anna ottaa hänet takaisin ja elämä jatkuu.

Rautayöt kertoo vuoden 1940 kesästä ja siitä, miten sota on vaikuttanut Lassiin eikä hänestä ole perheensä elättäjäksi. Perheessä on kaksoset, joten Annan on otettava huomattavasti vastuuta perheen elättäjänä. Jään ja tulen kevät -kirja jatkaa perheen tarinaa edelleen ja silloin ollaan päästy välirauhan aikaan ja eletään vuotta 1941. Kirjassa henkilöiden määrä lisääntyy ja se päättyy jatkosodan syttymiseen.

Lakanasiivet sekä Neidonkenkä ovat kirjoja, jotka kertovat vain yhdestä päivästä. Näiden lisäksi sarjassa on myös Hietakehto, joka kertoo kesästä 1943. Tankkienkesä kertoo vuodesta 1968 ja Muistoruoho vuorottelee jatkosodan sekä vuoden 1972 tapahtumilla. Selviytymistä hän on kokenut myös omassa elämässään, mutta kaikki ovat vaihteita, josta mennään yli, kunhan on suopea itselleen.

Suomalainen naiskirjailija Kähkönen on monipuolinen

Romaanien lisäksi Sirpa Kähkönen on kirjoittanut tietokirjoja ja näytelmiä sekä hänet on palkittu erilaisilla palkinnoilla. Hän on ollut myös Finlandia ehdokkaana kolme kertaa, mutta vielä ei ole ollut hänen vuoronsa olla voittaja. Yksi tietoteoksista on ollut myös Tieto-Finlandia ehdokkaana.