Kuuluisat suomalaiset kirjailijat

post thumb
Kirjallisuus
by Asta/ on 08 Jul 2021

Kuuluisat suomalaiset kirjailijat

Kuuluisat suomalaiset kirjailijat ovat niittäneet mainetta maailmalla saakka. Ensimmäiset tunnetut suomalaiskirjailijat elivät jo 1800-luvulla, jolloin monet klassikot syntyivät. 1800-luvulta aina 1900-luvun puoliväliin saakka oli aika, jota voi pitää suomalaisen kirjallisuuden kulta-aikana. Silloin syntyivät muun muassa Kalevala, Seitsemän veljestä, Tuntematon sotilas sekä monet muut klassikot. Tällä sivulla käymme läpi suomalaisia kuuluisia kirjailijoita aina 1800-luvulta tähän päivään.

Kuuluisat suomalaiset kirjailijat 1800-luvulla

Kenties tunnetuin suomalainen kirjailija 1800-luvulta on Aleksis Kivi, josta tuli myöhemmin Suomen kansalliskirjailija. Elinaikanaan hänen teoksiin suhtauduttiin varauksin, sillä suomenkielinen kirjallisuus oli tuolloin vielä lapsen kengissä. Tilanne alkoi kuitenkin muuttumaan hiljalleen ja 1900-luvulle tultaessa Kivi tunnustettiin yhtenä tärkeimmistä suomalaisista kirjailijoista. Erityisesti Seitsemän veljestä on se kirja, josta muodostui suomalaisen kirjallisuuden kulmakivi.

Kansalliskirjailija Kiven lisäksi 1800-luvulla eli myös muita merkittäviä suomalaisia kirjailijoita. Elias Lönnrot kokosi Kalevalan, josta tuli Suomen kansalliseepos. Sillä on ollut sen julkistamisesta lähtien keskeinen osa suomalaisen identiteetin rakentajana. Ruotsinkielisen kirjallisuuden puolelta tärkeitä hahmoja olivat myös J. L. Runeberg, joka kirjoitti paljon unohtumattomia runoja. Myös Zacharius Topelius oli keskeinen hahmo tuon ajan suomalaisessa kirjallisuudessa, vaikka kirjoittikin ruotsiksi.

Suomalaiset kirjailijat nousivat maailmalle 1900-luvulla

1900-luvulla varsinkin suomenkielinen kirjallisuus kehittyi paljon ja monet kirjailijat saavuttivat menestystä myös ulkomailla. F. E. Sillanpää oli kenties yksi tärkeimpiä nimiä ja hän onkin ainoa suomalaisen kirjailija, jolle on myönnetty Nobelin kirjallisuudenpalkinto. 1900-luvun loppupuolella suomalainen kirjallisuus sai paljon humoristia sävyjä, jotka olivat keskeistä erityisesti Kari Hotakaisen, Jari Tervon ja Veikko Huovisen tuotannossa.