Mikä kirja kannattaa lukea

Kirjallisuus
by Asta/ on 23 Feb 2021

Mikä kirja kannattaa lukea

Suomalaiset kirjat tarjoavat paljon valinnanvaraa lukemiseksi. Paljon lukevat seuraavat kirjallisuutta: mitä ja millaisia uusia kirjoja ilmestyy. Lukemista harrastavat löytävät yleensä helposti luettavaa, mutta lista mielenkiintoisista kirjoista saattaa kasvaa kasvamistaan. Jos aikaa on rajallisesti tai ei osaa päättää, mikä kirja kannattaa lukea, voi turvautua muiden suosituksiin. Netistä löytyy monia suosituksia luettavista kirjoista, esimerkiksi kirjakaupat ja kustantajat esittelevät uutuuksiaan, mutta myös klassikoita.

Suomenkielisen kirjallisuuden kenttä on nykyisin laaja. Kirjailijoissa on paljon uusia, nuoria kirjailijoita ja erilaiset kirjallisuuden genret ovat hyvin edustettuina. Myös nuoret tietävät entistä helpommin, mikä kirja kannattaa lukea. Nykypäivänä moni kirjailija kirjoittaa nimenomaan lapsille tai nuorille.

Lukulistat elävät

Moni pitää omaa lukulistaa: haluan lukea ainakin muutaman klassikon, kuten Seitsemän veljestä. Klassikoiden lukeminen onkin hyvä asia yleissivistyksen kannalta. Kouluaikana on saatettu kahlata läpi Aleksis Kiven klassikko, mutta moni muu on jäänyt lukematta. Mika Waltarin tiiliskiveä Sinuhe egyptiläinen voi suositella, sillä se on huikea seikkailu.

Kuluneen pandemian aikana on moni media julkaissut listoja siitä, mikä kirja kannattaa lukea. Listoilta voi saada hyviä vinkkejä kirjoista, joita ei tule ajatelleeksi. Valitako klassikko, joka kertoo itselle vieraasta ajasta ja ajattelutavoista vaiko tuoreempi, ehkä erilaisen maailmankuvan tarjoava kirja? Jos haluaa ymmärtää sodan kokenutta isoisää, kannattaa tarttua Väinö Linnan Tuntemattomaan sotilaaseen.

Lue ainakin nämä kirjat

Suomalaisesta kirjallisuudesta kannattaa lukea tietyt klassikot. Lisäksi kannattaa lukea klassikkosatuja ja muita lastenkirjoja, kuten Tove Janssonin Muumi-kirjoja sekä runoja ja muutama näytelmä.

• Klassikoiden – kuten Seitsemän veljestä tai Tuntematon sotilas –lukeminen antaa kuvan suomalaisten historiasta.
• Klassikkosadut – kuten Anni Swanin Satuja – ovat aikaa kestäviä, niitä voi lukea sukupolvesta toiseen.
• Uudemmat klassikon asemaan nousseet kirjat avaavat esimerkiksi nuorten elämää, esimerkiksi Anna-Leena Härkösen Häräntappoase.

Kirjat auttavat ymmärtämään muita

Suomalaiset kirjat kertovat erilaisista elämänkohtaloista, iloista ja suruista. Oman lukemisen voi valita joko tuttuuden tai vierauden perusteella. Voi lukea saadakseen samaistumisen kohteita ja vahvistusta omaan näkemykseen. Tai voi lukea haastaakseen itseään erilaisilla maailmankatsomuksilla ja elämäntavoilla. Lukeminen auttaa ymmärtämään ihmisten erilaisia valintoja.

Suomalaiset kirjat kertovat niin menneisyydestä, nykyisyydestä kuin kuvitteellisesta tulevaisuudesta. Lukeminen on aikamatkustusta turvallisesti omalta sohvalta. Lukemalla voi kokea ainakin aavistuksen erilaisesta ympäristöstä ja elämäntilanteesta. Lukeminen on kuin keskustelua kirjan henkilöiden kanssa, lukemalla pääsee hetkeksi kokemaan uusia asioita tai kokemaan uudestaan ennestään tuttua. Parhaimmillaan lukeminen edistää erilaisuuden hyväksyntää ja tietoisuutta siitä, että elämään voi suhtautua eri tavoin.