Rebekka Baer ensimmäisessä isossa roolissaan Häräntappoase-tv-sarjassa

Kirjallisuus
by Asta/ on 18 Aug 2022

Rebekka Baer ensimmäisessä isossa roolissaan Häräntappoase-tv-sarjassa

Suomalainen nuori Rebekka Baer oli 17-vuotias kun hän sai ensimmäisessä ison näyttelijäroolinsa vuonna 2021. Tällöin Anna-Leena Härkösen klassikkoromaani Häräntappoase kuvattiin uudelleen 8-osaisena tv-sarjana. Suositusta vuonna 1984 ilmestyneestä kirjasta on tehty elokuva jo vuonna 1989, jota on näytetty myös 5-osaisena tv-sarjana. Nyt Kertun roolissa nähtiin Rebekka. Teos on tarina nuoruudesta, itsensä etsimisestä ja oman paikkansa löytämisestä maailmassa.

Rebekka Baer syntyi taiteilijaperheeseen

Taiteilijaperheeseen syntynyt Rebekka pääsi rooliinsa koekuvausten myötä. Hänen roolihahmonsa Kerttu on syvästi uskonnollisesta maalaisperheestä, joka tässä uudistetussa versiossa Häräntappoaseesta rakastuu tyttöön nimeltä Allu eli Alexandra. Teosta onkin päivitetty nykypäivään ja aiemmasta versiosta poiketen sarjassa käsitellään myös seksuaalista suuntautumista. Pääjuoni on kuitenkin edelleen sama. Päähenkilö Allu joutuu kesäksi vanhempiensa pakottamana pieneen maalaiskylään, jossa hän tutustuu serkkuunsa sekä paikalliseen nuoreen, Kerttuun. Allu ja Kerttu rakastuvat, mutta haasteita rakkaudelle aiheuttaa erityisesti Kertun vanhemmat.

Baer on aina tehnyt elokuvia ja näytelmiä harrastus mielessä, mutta Häräntappoase oli hänen ensimmäinen isompi kameran edessä tehty roolinsa. Toivottavasti Baer nähdään elokuvissa vielä jatkossakin. Kuvausten aikaan Baer oli muutaman vuoden roolihahmoaan Kerttua vanhempi. Myös muihin päähenkilöiden rooleihin valittiin nuoria, ja isoihin rooleihin valittiin useampi 16-19-vuotias näyttelijänalku. Teos kertoo vahvasti nuoruuteen ja nuoruuden kipuiluun liittyvistä teemoista ja kuvastaa myös aitoa ystävyyttä ja rakastumista, joihin jokaisen nuoren on helppo samaistua.

Klassikkoa luetaan edelleen kouluissa

Häräntappoase-teos on edelleen merkittävässä roolissa kotimaista kulttuuria, joka herää jälleen eloon uudistamisen ja nuorten näyttelijöiden esittämänä. Teosta luetaan edelleen esimerkiksi kouluissa, mikä kertoo paljon sen roolista suomalaisessa kulttuuriperinnössä. Teos puhuttelee edelleen, sillä moni nuoruuden teema on hyvin ajaton. Vuosi toisensa jälkeen monet nuoret kipuilevat aikuistumisen ja oman paikkansa löytämisen parissa.